Гарячий шоколад: від гіркого до солодкого…
Хочете побалувати себе смачним напоєм, який піднімає настрій та налаштовує на романтичний лад? Сміливо рушайте на кухню та починайте готувати гарячий шоколад. Його роблять з какао-порошку або шоколадних плиток, які розтоплюють у молоці, додаючи цукор, ванілін, спеції (корицю, кардамон, червоний перець, коріандр, гвоздику тощо – вибирайте на власний смак).
Як відомо, какао дуже корисний продукт (містить антиоксиданти, вітаміни групи В, а також А, С, D, Е), а гарячий шоколад – це ще й непоганий спосіб зігрітися взимку.
Однак варто враховувати і той факт, що цей напій не можна пити тим, хто має проблеми з печінкою, жовчним міхуром і підшлунковою залозою. Взагалі рецептів приготування гарячого шоколаду – безліч.
У нього нерідко додають сметану і крохмаль, а деякі гурмани не проти підвищити градус цього любовно-романтичного зілля, для чого у гарячий шоколад додають лікер або коньяк. Дуже добре буде додати в гарячий шоколад трохи олії какао.
У супермаркетах, звичайно, продається суха суміш для приготування гарячого шоколаду і можна купити її, але найсмачніший напій виходить із плиткового шоколаду та молока. Їх просто потрібно з’єднати один з одним (попередньо поламавши плитку на кубики) і поставити на водяну лазню.
І далі вже можете дати волю своїй фантазії, але в гонитві за креативом не переборщіть. Іноді в гарячий шоколад любителі екзотики додають помаранчеву цедру, порошок мигдалю, сіль. Для того, щоб зробити напій густішим, деякі любителі кулінарії кладуть у нього крохмаль або яєчний жовток.
До речі, американські вчені після низки досліджень дійшли висновку, що вживання шоколаду дуже добре впливає на мозкову діяльність і навіть є профілактикою недоумства. Варто відзначити також той факт, що спочатку люди вживали саме рідкий шоколад.
Цей напій був улюбленим у народності майя, представники якого готували його без цукру з порошку смажених зерен какао, гострого перцю та холодної води. А в середині 19 століття один англієць вирішив створити першу шоколадну плитку.
Дуже смачний та оригінальний гарячий шоколад можна приготувати з додаванням кокосового молока чи кави. Досить пікантний смак цьому напою надає мускатний горіх та імбир.
Гарячий шоколад можна вживати без нічого або поєднувати його з зефіром, млинцями, печивом, сухарями із родзинками тощо. Якщо ваше хобі та захоплення – це кулінарія, то обов’язково спробуйте приготувати такий напій богів, як прозвали шоколад ще майя та ацтеки за його смакові та корисні властивості.
Якщо Вам сподобалася ця стаття, будь ласка, поділіться посиланням на неї у соціальних мережах!