Корисні властивості чаю пуер
Чай пуер — це ферментований чай із Camellia Sinensis, чайної рослини, яка культивується в провінції Юньнань у Китаї протягом тисячоліть. Своєю назвою він зобов’язаний місту Пуер (споконвічному комерційному центру провінції Юньнань). Його впізнають за темно-червоним кольором та ніжними нотами моху.
Після збору свіже листя висушують в сухому теплі. Цей етап, свого роду природне смаження, запобігає окисленню листя. Потім його скручують вручну або механічно, щоб полегшити вилучення ароматів. Далі таке скручене листя виставляють на сонце від кількох годин до кількох днів, щоб зневоднити. Чай, отриманий після цього етапу, є сирим і проходить два можливі шляхи перетворення. Перший результат — сирий чай пуер, другий — приготований чай пуер.
Сирий або зелений чай пуер (шен ча) отримують шляхом пресування листя в прямокутну або квадратну форму, а потім загортання його у тонкий пористий папір. Його можна споживати таким чином або помістити у вологий льох для дозрівання для отримання гран-крю.
Приготований чай пуер (шу ча) — це чай після ферментації. Вона прискорюється шляхом зволоження чайного листя та спільної дії мікроскопічних грибків, дріжджів і бактерій. Їх поміщають під брезент, в приміщення з постійним теплом і вологістю та регулярно перемішують. Цей етап триває від 45 днів до місяця, щоб отримати чай з великою ароматичною насиченістю.
Традиційно в Китаї дегустація чаю пуер відбувається відповідно до ритуалу предків: Гун Фу Ча. Ця чайна церемонія розкриває всі смаки чаю шляхом настоювання листя до вичерпання їх аромату.
Церемонія починається з ошпарювання чайника і чашок. Потім ми кладемо листя чаю (приблизно 7 г) у чайник, заливаємо їх киплячою водою, потім доливаємо першу воду приблизно через п’ятнадцять секунд. Далі можна ще додати води.
Після цього листя чаю настоюють протягом 10 секунд — при наступному настоюванні можна збільшити час на 5 секунд, заливши його окропом. Перелийте чай у глечик із ситечком, а потім у чашки. Понюхайте настій перед питтям.
Щодня ви можете насолоджуватися чаєм пуер, не проходячи традиційної церемонії. Для цього візьміть приблизно 2,5-3 г чаю на чашку. Помістіть чай пуер у фільтр свого чайника, налийте ледь киплячу воду прямо на листя чаю.
Дайте йому настоятися протягом часу, зазначеного на упаковці чаю (зазвичай від 5 до 10 хвилин). Зніміть фільтр, щоб зупинити настоювання, і налийте чай у чашку. Скуштуйте та насолоджуйтеся його неповторним ароматом.
Китайська традиція визнавала користь чаю пуер з давніх-давен. Передусім він добре діє на травлення, а також має детоксикаційну дію та сприяє втраті зайвої ваги. Чай пуер багатий на поліфеноли (катехіни та флавоноїди), потужні антиоксиданти, які протистоять надлишку вільних радикалів і надають йому багато переваг для організму.