Сочевиця у раціоні дітей

Сочевиця є «родичкою» бобів та гороху. Найкращою сочевицею вважають ту, яка є з великими зернятками, що нагадують тарілочки. Їх діаметр становить 5,5-6 мм, а самі зернятка мають темно-зелений колір. У сочевиці міститься до 60% крохмалю, до 32% білка, 2,5% жиру, вітаміни В1, В2. Незважаючи на те, що страви з сочевиці дуже корисні, вони важко перетравлюються і довго засвоюються.

У зв’язку з цим, діткам до 2,5 років сочевицькі зернятка не рекомендуються. Якщо ж дитина досягла зазначеного віку, то пропонувати страви з цих зерен слід у першій половині дня. Перелік таких страв досить широкий. З сочевиці готують супи, гарніри, каші, кондитерські та хлібні вироби.

чечевица

У приготуванні сочевицьких зерняток особливих секретів немає. Орієнтуйтеся на страви з гороху: він найближчий до сочевиці «за духом». Головне – сочевиця має бути розварена повністю, тому що тільки в такому вигляді вона повністю розкриє свої смакові та ароматичні якості, легше засвоюється.

З сочевиці можна приготувати популярну кашу «рис-марш». Батьківщиною цієї смачної та корисної страви є Узбекистан. Готується каша просто. Візьміть 100 г рису, 100 г сочевиці (в Узбекистані її називають маш), один літр води. Покладіть спочатку у воду рис. Після закипання води додайте сочевицю та варіть до готовності обох круп, посоліть.