Японська кухня: краса та користь
Японська кухня в основному представлена морепродуктами, овочами та водоростями. І хоча країна не може похвалитися великою різноманітністю продуктів, але японські господині та ресторатори давно вже навчилися створювати з невеликої кількості простих продуктів досить вишукані страви, які мають дуже апетитний вигляд.
Звичайно, у нас японська кухня найчастіше асоціюється із суші, але не лише цим вона славиться. Варто зазначити, що ця страва в Японії дуже популярна, а ось хліб тут їдять рідко, хоча зараз він продається майже в кожному супермаркеті. Снідають японці зазвичай супом із сої та рису, але слід зазначити, що готують на вогні вони нечасто, оскільки віддають перевагу сироїдінню. До речі, прочитайте, із чого можна готувати овочеві супи.
Жителі цієї країни майже не їдять солодощів, а на десерт часто вживають фрукти. Хоча, якщо чесно, є у них одна популярна солодка річ, і представлена вона желейними цукерками, які, проте, зазвичай продають лише на свята.
Японці вважають, що продукти краще їсти в їхньому первозданному вигляді, піддаючи їжу мінімальній обробці, саме тому цей народ рідко додає в рис спеції та вершкове масло, а рибу воліє їсти сирою.
Звичайно ж, японці просто обожнюють рис! З цього продукту вони не тільки варять кашу, а й роблять деякі солодощі, готують соуси та алкогольний напій саке. Саме в Японії дуже популярні небезпечні страви з отруйної риби фуги, отрута якої може вбити 40 людей. Але для того, щоб приготувати страву з такої риби, потрібно пройти спеціальні курси або закінчити спеціальну школу.
Кухар на очах обробляє фугу, видаляючи її отруйні частини. Найбільша майстерність – залишити трохи отрути, і в такому випадку людина, що покуштувала рибу фугу, зможе мати відчуття порівнянне з наркотичним впливом. Але якщо кухар залишить занадто багато отрути, пошановувач екзотики може померти чи стати інвалідом.
У різні пори року японці вважають за краще їсти різні страви і прикрашають їх теж по-різному. Восени багато страв набувають жовтуватого і помаранчевого забарвлення, навесні та влітку – в них кладуть багато зелені. Японці не поділяють страви залежно від часу доби: на гарячі та холодні, десерти та закуски, першу та другу страву. Але вони завжди п’ють чай, зелений чай…
Багатьох вражає те, що в Японії можуть їсти сиру рибу, облиту окропом. Від такої щойно виловленої риби відрізають шматочки і м’ясо, що ще смикається, макають його в соус і кладуть в рот. Ну а взагалі, японська кухня славиться своєю натуральністю, корисністю та дієтичністю продуктів. До речі, нерідко з натуральних компонентів та інгредієнтів створюються не лише страви, а й посуд.